Ο γύρος της UNESCO σε 360 μοίρες

World Heritagent

Εικονικές περιηγήσεις σε μνημεία του κόσμου.

Τι κι αν είμαστε ακόμα σε καραντίνα; Τι κι αν κάνει κρύο; Εμείς και ταξίδια θα πάμε και σε υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους θα βρεθούμε και όλα αυτά μόνο με ένα κλικ. Παρακολουθώντας ήδη από την περασμένη απαγόρευση (lockdown) ψηφιακές περιηγήσεις σε μουσεία, είχα την αίσθηση πως ενώ βρισκόμουν ήδη σε έναν προσωπικό και κλειστό χώρο, ερχόμουν σε επαφή με έναν επίσης κλειστό και οριοθετημένο χώρο, πράγμα το οποίο αν και -ενίοτε- αποτελούσε μέσο πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, σιγουρά δεν με έκανε να ξεφύγω και να ξεχαστώ από την άκρως στρεσογόνα κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί τους τελευταίους μήνες. Έτσι, εν όψει της αυριανής επετείου ίδρυσης της UNESCO σκέφτηκα να σας ταξιδέψω σε 9 υπαίθρια αξιοθέατα που εντάσσονται στον κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς του παραπάνω οργανισμού και τα οποία συνδυάζουν τόσο τη φυσική, όσο και τη πολιτιστική κληρονομιά αυτού του κόσμου!

Φωτ.: Selçuk Demirel

Προτού περάσουμε σε εικονικές απολαύσεις 360 μοιρών, θα ήταν καλό να γνωρίσουμε και να διευκρινίσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με το έργο της UNESCO. Για αρχή το όνομα που έχει αποδοθεί στον οργανισμό προέρχεται από το ακρωνύμιο των λέξεων “United Nations Educational Scientific and Cultural Organization” και συνεπώς αφορά ένα διεθνές εγχείρημα με κύριους πυλώνες, την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Η ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου οργανισμού έχει τις ρίζες της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις καταστροφές που έφερε σε πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Στις 16 Νοεμβρίου του 1945 λοιπόν, ιδρύθηκε η UNESCO με στόχο την εφαρμογή παγκόσμιας ειρήνης μεταξύ των λαών, την βιώσιμη ανάπτυξη των λαών, τον σεβασμό απέναντι στις διαφορετικές κουλτούρες, τον διαπολιτισμικό διάλογο, καθώς και τον περιορισμό της φτώχειας! Οι παραπάνω τρεις πυλώνες σε συνεργασία με επικοινωνιακά και ενημερωτικά μέσα αποτέλεσαν και τα εργαλεία εφαρμογής των αναφερόμενων στόχων. Με τον καιρό η UNESCO αντιμετώπισε ποίκιλες προκλήσεις, όπως πολέμους, βεβηλώσεις μνημείων, ρατσισμό έναντι των έτερων αξίων ή λατρειών κ.α. Χαρακτηριστικά, ο 21ος αιώνας έχει ήδη στο ιστορικό του 54+ μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που τελούν υπό απειλή. Στον επίσημο κατάλογο ξεχωρίζουν, οι καταστροφές στη Συρία και στο Ιράκ. Όλα αυτά έφεραν σταδιακά τον λόγο  ύπαρξης της χτεσινής επετείου για τα 50 χρόνια κοινών προσπαθειών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Έτσι, η 14η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Το 1970, η Σύμβαση της UNESCO έφερε το νομικό μέσο για την καταπολέμηση των λεηλασιών και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ενώ παράλληλα έθεσε τα θεμέλια για μια αρχή κοινών ευθυνών, πολιτιστικής ισότητας, σεβασμού απέναντι στον πολιτισμικό πλουραλισμό και εδραίωσης του δικαιώματος των λαών να απολαμβάνουν τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά.

Hegra

➜Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε εικονικά στον αρχαιολογικό χώρο!

H Hegra (αραβικά: مَدَائِن صَالِح) είναι αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στην περιοχή AlUla στο Hejaz της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο χώρο του πολιτισμού των Ναμπαταίων. Διαθέτει 111 μνημειακούς τάφους με τους 94 εξ αυτών να περιλαμβάνουν και διακοσμημένες προσόψεις που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. Η θέση επίσης εμπεριέχει σχεδόν 50 επιγραφές της προ-Ναβαταϊκής περιόδου και κάποια δείγματα σπηλαιογραφιών. H UNESCO ανακήρυξε το 2008 τον αρχαιολογικό χώρο της Hegra, ως το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα χρησιμοποίησε τη μεταγενέστερη ονομασία της περιοχής, δηλαδή Mada’in Salih (Πόλεις του Σαλίχ).

Petra

➜Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε εικονικά στον αρχαιολογικό χώρο!

Η Πέτρα (αραβικά: ٱلْبَتْرَاء‎) είναι αρχαία πόλη της νότιας Ιορδανίας και σημαντικό σταυροδρόμι μεταξύ Αραβίας, Αιγύπτου και Συρίας. Η αρχαία πόλη φαίνεται πως κατοικήθηκε το 7.000 π.Χ από νομαδικούς πληθυσμούς, ενώ αργότερα επιβεβαιώνεται και μέσα από αρχαιολογικές μαρτυρίες η θέση της ως πρωτεύουσα του Βασιλείου των Ναβαταίων (2ος αι. π.Χ.). Η ίδια αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, αφού η μισή είναι λαξευμένη σε βράχους και ψαμμιτικά πετρώματα. Παρόλα αυτά διαθέτει και αρχιτεκτονικά μνημεία με έντονη επίδραση από απο τον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Τα πιο καλοδιατηρημένα απτά κληροδοτήματα είναι το Θησαυροφυλάκιο, το Μοναστήρι, το Ρωμαϊκό Θέατρο, τα Λουτρά, ο Εμπορικός Δρόμος, ο Βασιλικός Τάφος της Υδρίας, ο Τάφος του Ρωμαίου Στρατιώτη κ.α. Eίναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1985.

Σινικό Τείχος

➜Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε εικονικά στο αρχαιο τείχος!

Το Σινικό Τείχος (κινεζικά: 萬里長城) ή για τον υπόλοιπο κόσμο «The Great Wall» βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κίνας και θεωρείται το διασημότερο αξιοθέατο της χωράς, με μια ιστορία του ξεκινά πριν από 2.000+ χρονιά. Αποτελεί μια σειρά τειχών και οχυρών από χώμα και πέτρα, τα οποία δημιουργήθηκαν από διαφορετικές δυναστείες (βλ. δυναστείες των Qin, των Han, των Sui, των Tang, των Song, των Yuan, των Ming) σε διάστημα δεκαέξι αιώνων. Ο βασικός λόγος κατασκευής του ήταν η άμυνα, ωστόσο με το πέρας των χρόνων άρχισε να λειτουργεί ως ένα ισχυρό σύμβολο επιβολής του κινεζικού πολιτισμού. Το συνολικό μέγεθος του τείχους σύμφωνα σε μια μελέτη που ανακοίνωσε το BCC news το 2009, εκτιμάται στα 8.850 χιλιόμετρα. Το 1987, η UNESCO όρισε την θέση ως τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Stonehenge

➜Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε εικονικά στον αρχαιολογικό χώρο!

Το Στόουνχεντζ είναι ένα μεγαλιθικό συγκρότημα που χρονολογείται στο 2.800-2.500 π.Χ. και βρίσκεται στο Γουιλσάιρ (Wiltshire) της Αγγλίας. Το ύψος κάθε λίθου υπολογίζεται στα 4 μέτρα, το πλάτος στα 2.1 μετρά και το βάρος σε 25 τόνους. Αν και δεν γνωρίζουμε ποιος το κατασκεύασε και ποια ήταν η λειτουργία του, πρόσφατες μελέτες του αρχαιολόγου Mike Pitts αναφέρουν πως μάλλον πρόκειται για χώρο ταφής. Το προϊστορικό μνημείο και ο περιβάλλοντας χώρος του, προστέθηκαν στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτισμική Κληρονομιά το 1986.

Machu Picchu

➜Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε εικονικά στον αρχαιολογικό χώρο!

Το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Κούσκο, στο νότιου Περού και πιστεύεται πως κατασκευάστηκε σαν κληροδότημα του αυτοκράτορα Πατσακούτι Ίνκα Γιουπάνκι. Οι Ίνκας φαίνεται πως δημιουργήσαν τη συγκεκριμένη θέση το 1450, όμως την  εγκατέλειψαν έναν αιώνα αργότερα, λόγω των ισπανικών κατακτήσεων. Έκτοτε αγνοώντας τη σημασία των μνημείων, το Μάτσου Πίτσου ερημώθηκε. Το 1911 ο Αμερικανός ιστορικός και αρχαιολόγος Χίραμ Μπίνγκαμ έφερε ξανά στο φως την πόλη και πραγματοποίησε μια σειρά ερευνών που κατάφεραν να αναδείξουν την τεράστια αξία του αρχαιολογικού χώρου. Έως και σήμερα γίνονται -συστηματικά- εργασίες αναπαλαίωσης και αποκατάστασης προσφέροντας στο ευρύ κοινό μια θεά καλοδιατηρημένων αρχαιολογικών μνημείων. Τα περισσότερα αξιοθέατα αφορούν έργα στο στιλ των Ίνκας με γυαλισμένους τοίχους από ξηρή πέτρα. Οι τρεις κύριες δομές του είναι η ιερή πέτρα Intihuatana, ο Ναός του Ήλιου και η Αίθουσα των Τριών Παραθύρων. Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως ο όρος Machu Pikchu στη γλώσσα Κέτσουα μεταφράζεται ως «αρχαίο βουνό» καθώς το πρώτο συνθετικό σημαίνει «παλιό» και το δεύτερο «πυραμίδα, κώνος». Το Μάτσου Πίτσου κηρύχθηκε περουβιανό ιστορικό άδυτο το 1981 από τη κυβέρνηση του Περού και από την ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO) ως Περιοχή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1983.

Chichen Itza

➜Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε εικονικά στον αρχαιολογικό χώρο!

Το Τσίτσεν Ίτζα (ισπανικά: Chichén Itzá) ήταν μια μεγάλη προ-Κολομβιανή πόλη που βρίσκεται στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και αποκαλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα των Μάγια. Μέσα στα σημαντικότερα μνημεία στον χώρο είναι ο Ναός Kukulcán. Βρίσκεται στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου και αποτελεί μια μεσοαμερικανική κλιμακωτή πυραμίδα. Η δημιουργία του χρονολογείται μεταξύ 8ου και 12ου αιώνα μ.Χ. και χτίστηκε προς τιμήν της θεότητας Kukulcán. Το ύψος του ιερού φτάνει τα 24 μέτρα και περιλαμβάνει αλλά 6 μέτρα για τον ναό στην κορυφή. Σώζεται ακόμα ο Ναός των Πολεμιστών. Πρόκειται για μια ακόμη πυραμίδα που περιλαμβάνει ένα σύστημα σκαλιστών στηλών με απεικονίσεις πολεμιστών. Το Τσίτσεν Ίτζα ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988.

Great Pyramid of Giza

➜Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε εικονικά στον αρχαιολογικό χώρο!

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη πυραμίδα της νεκρόπολης. Το γεωμετρικό οικοδόμημα φαίνεται να χτίστηκε ως τάφος του Φαραώ Χέοπα και χρονολογείται γύρω στο 2.550 π.Χ. Το ύψος της φτάνει τα 141 μέτρα και αποτελείται από 2.3 εκατομμύρια λίθινους κύβους εκ των οποίων ο καθένας ζυγίζει 2.5 με 15 τόνους. Η δημιουργία του μνημείου χρειάστηκε 30 χρονιά συνεχούς εργασίας από 100.000 εργάτες-δούλους. Το εσωτερικό έφερε την εικόνα ενός λαβύρινθου από διαδρόμους και δωμάτιά, ώστε να αποπροσανατολίζεται κάνεις από τον εντοπισμό της σαρκοφάγου του Φαραώ. Ως προς τον τελευταίο χώρο, η λάρνακα μέσα στην οποία βρισκόταν η μούμια του Φαραώ ήταν κατασκευασμένη από ροζ γρανίτη. Το 1979 καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Colosseum

➜Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε εικονικά στο αρχιτεκτόνημα!

To Κολοσσαίο (ιταλικά: Colosseo) ήταν ένα αμφιθέατρο της Αρχαίας Ρώμης που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς. Η κατασκευή του ξεκίνησε από τον Βεσπασιανό το 70 μ.Χ., όμως ολοκληρώθηκε από τον Δομιτιανό δώδεκα χρόνια αργότερα. Είχε χωρητικότητα 50.000+ θέσεων και 76 σημεία εισόδου-εξόδου για την γρήγορη κίνηση των ατόμων σε μεγάλα πλήθη. Τα περισσότερα από τα καθίσματα των θεατών ήταν κατασκευασμένα από μάρμαρο το οποίο στηριζόταν πάνω σε ένα είδος σκυροδέματος με τούβλο. Η εξωτερική του όψη παρουσιάζει μια περιμετρική κατασκευή 47,8 μέτρων και τεσσάρων οροφών. Σε πολλά σημεία βλέπουμε αρχιτεκτονικές επιρροές και από ρυθμούς αρχαίων ελληνικών ναών. Το Κολοσσαίο βρίσκεται μέσα στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980.

Ακρόπολη Αθηνών

➜Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε εικονικά στον αρχαιολογικό χώρο!

Ο λόφος της Ακρόπολης βρίσκεται στην Αθήνα σε ύψος 70 μέτρων από το επίπεδο της Διονυσίου Αεροπαγίτου και κρύβει μια ιστορία σχεδόν 4.000 ετών. Τα μνημεία της Ακρόπολης συνδυάζουν το φυσικό και το αρχιτεκτονικό κάλος της αρχαίας εποχής κυρίως μέσα από την τέχνη της κλασικής περιόδου. Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με αρτιότητα το μεγαλείο, την ισχύ και τον πλούτο της Αθήνας. Τα κύρια μνημεία που βρίσκονται πάνω στο λόφο είναι: τα Προπύλαια, ο ναός της Απτέρου Νίκης, το Ερεχθείο και ο Παρθενώνας, με τον τελευταίο να αποτελεί ναό αφιερωμένο στην θεά Αθηνά. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 438 π.Χ. στη μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Αθηνών (βλ. Παναθήναια). Οι αρχιτέκτονες του ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης. Την ευθύνη του γλυπτού διακόσμου(433/2 π.Χ.) είχε ο διάσημος γλύπτης Φειδίας. Οι μετόπες του Παρθενώνα απεικονίζουν τη Γιγαντομαχία (ανατολικά), την Αμαζονομαχία (δυτικά), την Κενταυρομαχία (νοτιά) και σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο (βόρεια). Επίσης η ζωφόρος φέρει σκηνές από την πομπή των Παναθηναίων. H Αθηναϊκή Ακρόπολη ενεγράφη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO το 1987.

_______________________________________________________________________

Ενδεικτικές Πηγές:

The 1970 Convention: Cultural diversity before the letter of the law. Unesco Official Website

Octopus Publishing Group 2016. 501 Must-Visit Destinations. Fully revised and updated. Bounty books, Uk.

World Heritage List – Unesco. Official Website

Σελίδα Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco: Πληροφορίες

Εξώφυλλο: 2020 Google

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο γύρος της UNESCO σε 360 μοίρες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s