Η Σελίδα HERITAGEnt δημιουργήθηκε ως ένα κοινωνικό μέσο ψηφιακής ιστορίας για την ανάδειξη των ιστορικών αφηγήσεων πίσω από μνημεία, κτήρια και τόπους μνήμης που χρονολογούνται από τους μεταβυζαντινούς χρόνους μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
Μέσα από ψηφιακές αναρτήσεις, reels, δημοσκοπήσεις, πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό, καθώς και δράσεις στο πεδίο, σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από κτήρια και σύνολα κληρονομιάς και να κατανοήσουμε πώς αυτά αντανακλούν τις κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις της κάθε εποχής και του κάθε τόπου.
Έμπνευσή μας αποτέλεσε ο ορισμός του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Νίκου Μπελαβίλα, που περιγράφει το μνημείο ως "ένα υλικό τεκμήριο της ιστορικής αφήγησης. Διαφέρει λόγω της υλικότητάς του από τη νοητική, προφορική ή γραπτή ιστορία, όμως όπως ο γραπτός και ο προφορικός λόγος, μνημονεύει πρόσωπα, γεγονότα, εποχές, πρακτικές, τεχνικές."
(Παπαδημητρίου, Ν. - Αναγνωστόπουλος, Ν. (επιμ.) Περί Μνημείων και Μνήμης στο Το Παρελθόν στο Παρόν. Εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 64).
ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ;
Τα μνημεία των αναφερόμενων χρόνων συχνά περνούν απαρατήρητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρίσκονται δίπλα μας. Αντίθετα με τις κλασικές αρχαιότητες που παραδοσιακά είναι ο πολιτιστικός πρωταγωνιστής, τα μνημεία και κτήρια του πιο πρόσφατου παρελθόντος σπανίως γίνονται αντικείμενο ανάδειξης και προβολής.
Αναδεικνύοντας τη σημασία αυτών των μνημείων, αξίζει να αναφέρουμε ένα απόσπασμα από τον αρχαιολόγο Στέλιο Λεκάκη στο έργο του "Αμοργός, Διαδρομές Νερού: Παραδοσιακή Διαχείριση Υδατικών Πόρων και η Βιώσιμη Προοπτική της" (2012):
«Παρά το γεγονός ότι τα αρχαία και τα βυζαντινά μνημεία δέχονται συστηματική φροντίδα από τους αρμόδιους φορείς, τα νεότερα μνημεία, και ειδικά τα προβιομηχανικά, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αβοήθητα από το χρόνο και τις ανθρώπινες επεμβάσεις.»
Αυτός είναι ο στόχος μας: να συνεισφέρουμε, όσο το δυνατόν, στη διατήρηση και προβολή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και να ενισχύσουμε την κατανόηση της ιστορίας που φέρει.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Μαρκόγλου και δημιούργησα το instagram account @heritagent_ το 2023.
Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια πραγματοποίησα μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Μνημείων, στο οποίο ασχολήθηκα κυρίως με τη διαχείριση και ανάδειξη των οθωμανικών και νεότερων μνημείων. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών συμμετείχα στην εκπαίδευση του παν-ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου "HERILAND" για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα αστικά τοπία (Vrije Universiteit Amsterdam), ενώ παράλληλα δραστηριοποιούμαι σε ερευνητικά προγράμματα καταγραφής κτηρίων, μνημείων και προφορικών μαρτυριών.
Από το 2017 έχω εργαστεί στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων (με τη μορφή mediation) σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και εκθέσεις. Ενδεικτικές συνεργασίες: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Οργανισμός ΝΕΟΝ, Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας κ.α.
Αγαπώ τις βόλτες στην πόλη, την καινούργια γνώση για σημαντικά και λιγότερο σημαντικά πράγματα, τις συζητήσεις, τις ιστορίες των ανθρώπων και τα ταξίδια στη φύση.